AloŽ onderzoek
Begin Terug Wat is AloŽ? Productomschrijving AloŽ onderzoek IngrediŽntenlijst Aloe

Klik op 1 van de onderstaande groepen voor  informatie

 

 

op weg naar harmonie tussen mens en natuur

 

 

 

 

 

Het gebruik van AloŽ Vera in de natuurgeneeskundige praktijk.

Auteur: Ir. F. van de Reep

 

Wat is AloŽ Vera?

AloŽ Vera is een plant, die al eeuwen wordt gebruikt vanwege zijn cosmetische en therapeutische eigenschappen. Ondanks zijn cactusachtige uiterlijk is AloŽ Vera een plant, die behoort tot de familie van de lelies. Er groeien in de wereld meer dan 250 soorten AloŽ. Hiervan worden twee soorten commercieel geteeld namelijk AloŽ Barbadensis Miller en AloŽ Arborescens Miller.

De bladeren van de AloŽ plant groeien   vanuit de basis in een rozet patroon. Volwassen planten kunnen een hoogte bereiken van 75 tot 140 centimeter. Een volwassen plant heeft gemiddeld 12 tot 16 bladeren, die per stuk wel 1,5 kilo kunnen wegen. De bladeren kunnen iedere 6 tot 8 weken geoogst worden, waarbij zorgvuldig per plant 3 of 4 bladeren worden afgesneden.

AloŽ groeit het beste bij tropische temperaturen en kan niet tegen vorst. In de Verenigde Staten wordt de meeste AloŽ geteeld in de Rio Grande Vallei van Zuid-Texas, in Florida en  in het zuidelijke deel van CaliforniŽ. Buiten de Verenigde Staten wordt AloŽ geteeld in Mexico, de landen in en rond de Stille Oceaan van Taiwan tot en met AustraliŽ, in India, in delen van Zuid- en centraal Amerika, op de Caribische eilanden en in Afrika.

 

De geschiedenis van het gebruik van AloŽ Vera.

Aanvankelijk is AloŽ vooral gebruikt als laxeermiddel. Het sap bevat namelijk alloÔne, dat een laxerende werking heeft. De Egyptenaren gebruikten AloŽ bovendien bij het balsemen van lijken. AloŽ Vera gel werd voor het eerst commercieel op de markt gebracht in de jaren 50 en werd bekend als drank, vochtinbrengende gel en als belangrijk ingrediŽnt in cosmetica en supplementen. De resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek hebben ervoor gezorgd, dat AloŽ Vera op dit moment een van de belangrijkste

natuurlijke supplementen is.

 

Algemene informatie over werkzame stoffen en voedingsstoffen.

Er is de laatste jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt in het wetenschappelijke onderzoek naar de werking van AloŽ. AloŽ Vera is een van de best onderzochte natuurlijke ingrediŽnten. Sinds 1920 zijn er al meer dan 3000 artikelen gepubliceerd over de resultaten van onderzoek naar de werking van AloŽ Vera. Er zijn ongeveer 200 biologisch actieve stoffen geÔdentificeerd. Duidelijk is geworden, dat de geneeskrachtige werking van AloŽ niet is terug te voeren op slechts 1 of enkele stoffen, maar dat het gaat om de totaliteit van alle stoffen samen.

Er zijn 7 groepen werkzame stoffen in AloŽ aanwezig:

1)   Plantaardige sterolen.

2)   Natuurlijke salicylaten.

3)   Het enzym bradykininase.

4)   Een anti-histamine factor.

5)   Planten hormonen van de auxine groep.

6)   Planten hormonen van de gibberilline  groep.

7)   Het polysacharide glucomannaan.

 

Teelt, oogst en verwerking van AloŽ. Belang van de juiste productiemethodes.

Om de positieve eigenschappen van de AloŽ Vera plant in het eindproduct te behouden is het totale productieproces van oogsten tot en met de uiteindelijke verwerking van uitermate groot belang. Om de biologische activiteit van de AloŽ Vera te behouden moeten de producenten de bladeren oogsten en verwerken volgens een strikt procede. De belangrijkste factoren, die tijdens het gehele productieproces in de hand moeten worden gehouden zijn de tijdsduur van blootstelling aan lage en hoge temperaturen en de zorg voor hygiŽnische omstandigheden.

De bladeren beginnen verlies te vertonen aan biologische activiteit 6 uur na de oogst bij opslag bij normale temperaturen. Na 24 uur bij normale temperaturen is de biologische activiteit vrijwel helemaal verdwenen. Ook bij gekoelde opslag vindt achteruitgang plaats van de biologische activiteit. Deze achteruitgang is wel langzamer. De achteruitgang van de biologische activiteit vindt plaats door de werking van enzymen. Zodra het gel uit de bladeren is gehaald, is het gel stabieler dan de intacte bladeren. Ook als de bladeren gekoeld worden vervoerd en opgeslagen, moet de productie binnen 36 uur na het oogsten gereed zijn.

Microbieel bederf is de tweede belangrijke oorzaak van achteruitgang van de biologische activiteit. Micro organismen kunnen het gel besmetten op de plaats waar de bladeren worden afgesneden en door beschadigingen die ontstaan tijdens het oogsten en vervoeren. Omdat op het oppervlak van de bladeren veel micro organismen aanwezig zijn, worden de bladeren na het oogsten ontsmet met behulp van een voedingsmiddelen kwaliteit ontsmettingsmiddel.

 

Verschil tussen producten gemaakt van het binnenste van de bladeren en producten gemaakt van het hele blad inclusief de schil.

Er worden van de AloŽ bladeren 2 verschillende soorten producten gemaakt. Een wordt gemaakt van het binnenste van de bladeren. Hiertoe worden de bladeren in de lengte doorgesneden, waarna met de hand of mechanisch het binnenste deel van de bladeren gescheiden wordt van de schil (gel fileren). Het zo verkregen gelvormige materiaal wordt gemalen. Hierdoor ontstaat een waterige vloeistof, waarin kleine vezeldeeltjes zichtbaar zijn. Soms wordt het gefileerde materiaal slechts weinig gemalen waardoor een sap wordt verkregen met grovere deeltjes. Dit sap heeft een beetje het uiterlijk van versgeperst sinaasappelsap zonder kleur.

Bij de tweede soort producten worden de bladeren in zijn geheel fijngemalen, waarna het sap eruit geperst wordt. Omdat hierbij ook de laxerend werkende stoffen in het sap komen, moet het sap gefilterd worden met behulp van actieve koolstof. Het zo verkregen sap heeft geen laxerende werking.

 

 DE CRUYDHOF 

 

Natura Sanat BV

De Cruydhof

Gelreweg 9

3843 AN

Harderwijk
                                             

Tel. 0341-462121
Fax 0341-467717

 

Contact:

info@tsproducts.nl

   

Wilt u onze producten bestellen via een webwinkel? Klikt u dan op onderstaande link:

Webwinkels

Bij voedingssupplementen de aanbevolen dagelijkse dosis niet overschrijden. Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is geen vervanging van een gevarieerde voeding. Buiten bereik van jonge kinderen bewaren.

 

Begin ] Terug ]